Jämför bolån & bolåneräntor år 2023
Funderar du på att byta bostad? Behöver du hjälp med att jämföra bolån för just din unika bostadssituation? Då har du kommit helt rätt. Här på sidan kan du läsa dig till allt du behöver veta. Oavsett om du redan har hittat din drömbostad och vill anpassa ditt bolån efter din dröm, eller om du vill läsa på mer om exempelvis lån med låg ränta, lån med borgenär eller liknande innan du börjar se dig om efter en ny bostad.
Du kan hitta både praktiska hjälpmedel här med hjälp av den uppdaterade tabellen som jämför olika aktörer som är aktuella på marknaden. Det finns också detaljerad information om allt du behöver veta både längre ner här och på andra ställen på sidan. Allt för att du ska hitta det bolån som passar dig och din ekonomiska situation bäst.
Om bolån
I Sverige finns det ett tak för hur mycket pengar du får låna i samband med att du ska investera i en ny bostad. Sedan 2010 är taket för bolån max 85% av den totala kostnaden.
Det vill säga, om du är intresserad av att köpa en bostadsrätt för 2 miljoner kronor kan du ta ett lån på max 1,7 miljoner kronor. Resten av summan måste du kunna betala själv. I vissa fall kan du få ett lån som täcker mer än 85%, men det är inte ofta.
Ett bolån är således ett lån som du tar med din bostad som säkerhet. Med det menas att du ansöker om pengar för att kunna köpa en bostad eller en tomt.
Bolånet skiljer sig från ett så kallat blancolån som du kan söka för andra ändamål också och där låneförmedlaren inte kan kräva en säkerhet på samma sätt som vid bolån. Ett blancolån kan också användas om du behöver finansiera mer än 85% av din bostad, vilket dock inte är att rekommendera. Blancolån har ofta mycket högre ränta än exempelvis ett bolån.
Bolån med låg ränta
I stora drag kan du räkna med att få ett bolån med låg ränta om du antingen söker om ett litet lån och/eller har goda förutsättningar för att betala tillbaka ditt bolån. Det bankerna oftast undersöker när du prövas som låntagare är huruvida din inkomst kommer att täcka alla månadskostnader. I vissa fall också årskostnader. Samt hur mycket pengar du har ansökt om att få låna och hur ditt sparade kapital ser ut.
Inom många yrken kan det vara svårt att få ett lån med låg ränta baserat på din månadsinkomst, men det finns andra alternativ också. Exempelvis om du kan uppvisa ett större sparat kapital, en säkerhet av något slag till exempel ytterligare fastigheter såsom sommarhus och liknande.
En annan viktig aspekt att ta med i beräkningen är om lånet är fast eller rörligt. Om du vill öka dina möjligheter att få ett bolån med så låg ränta som möjligt är det rörliga alternativet bäst. Dessutom bör du inte ha några andra större lån eller väldigt många mindre lån.
Vad är en borgenär eller borgensman?
En borgenär är någon som har en fordring mot en annan person, en fordringsägare eller fordringshavare. Det kan exempelvis handla om någon som äger en bostad och hyr ut den i andra hand till en annan person genom att båda parter skrivit på ett avtal. En borgensman däremot är en person som går i god för att en annan person till exempel ska kunna ta ett bolån.
Ett alternativ som är väldigt vanligt bland yngre låntagare är att ta ett bolån med en borgensman. Det ser naturligtvis olika ut för olika personer, men bland studenter är det vanligt att en eller flera släktingar till personen hjälper denne att ta ett bolån genom att gå in som borgensmän.
I praktiken innebär det att den som är borgensman tar på sig att betala skulden om den som vill ta ett bolån inte kan betala. Det fungerar alltså inte som en säkerhet, utan lite mer som en garanti för att i det här fallet banken ska kunna få tillbaka sina pengar.
Så går en ansökan om bolån till
Generellt finns det två sätt att gå tillväga när du ansöker om ett bolån. Det vanligaste sättet är att du får hjälp av en låneförmedlare, exempelvis den mäklarfirma du har anlitat. Eller så tar du själv kontakt med en långivare, oftast en bank. I jämförelsen här på sidan kan du hitta flera låneförmedlare och långivare. Sedan kan du välja det alternativ som du tycker känns bäst.
I praktiken är första steget att ta kontakt med någon som antingen förmedlar bolån eller som är långivare. Det går att göra både via digitala blanketter på internet, telefon och på pappersblankett, helt beroende på vad du helst föredrar.
Det blanketterna har gemensamt är att du får lämna uppgifter om din årsinkomst och/eller månadsinkomst, vilken typ av bostad du vill ha ett bolån för, om du har några säkerheter, om det är fler personer över 18 år som ska bo i bostaden och liknande. När du har skickat in blanketten blir du med största sannolikhet kontaktad av låneförmedlaren eller långivaren inom kort.
I vissa fall kan de mer eller mindre erbjuda dig ett lån på stående fot, eller så kan du få klartecken för att gå vidare med ditt planerade bostadsköp. I vissa fall krävs det ytterligare information från dig som låntagare.