StartBillån

Billån - Låna till bilköp

 

  Här kommer du snart kunna jämföra billån.

Det är mycket att tänka på när man ska köpa en bil, bland annat måste du hålla koll på vilka politiska beslut som tas när det kommer till frågor som gäller miljöregler och bilskatter.

När du väljer att köpa en bil oavsett om den är ny eller gammal bör du kolla upp vilka eventuella nya lagändringar som tillkommit när det handlar miljöutsläpp, miljöpremier och skatter. Inte kul att köpa en bil som åker på en högre bilskatt, detta år 2019. Det lönar sig alltid att ta reda på den senaste informationen och verkligen veta vad som gäller, när det kommer till ett bilköp.

För att få det bästa möjliga billånet är det en annan sak som verkligen lönar sig – att jämföra olika långivare. På det sättet kan du skapa dig en bra överblick vilka lånealternativ det finns och hur de olika lånevillkor för ett billån ser ut. Det kan vara aningen rörigt att sortera och hålla ordning på alla lånealternativen.

Det är här vår tjänst kommer in i bilden. Istället för att du skall spendera timmar på att söka långivare över nätet, har vi samlat de olika långivarna på ett och samma ställe. Bra för dig, bra för oss. Genom vår hemsida kan du snabbt, enkelt och smidigt få fram de bästa billånen på ett par minuter.

Du slipper söka, avsätta tid och samla informationen själv. Vi har nämligen redan gjort det. Allt du behöver göra är att gå igenom tabellen över långivare och göra dina jämförelser i lugn och ro.

Olika typer av billån

Pengarna till en bil brukar vara i formen av ett billån, oavsett det handlar om en begagnat bilköp eller nybilsköp. Planerar du köpa en ny bil från en auktoriserad bilfirma, kan det vara en god idé att kontrollera om de redan samarbetar med något låneinstitut. Om den auktoriserade bilfirman samarbetar med något låneinstitut – kan det vara bra att ta med det i jämförelsen med andra långivare.

När du tar ett billån är det med bilen som är säkerheten. Vilket i regel leder till bättre lånevillkor, än om du lånar helt utan säkerhet. Ett lån utan säkerhet kallas ofta för ett privatlån eller ett blancolån. Lån med säkerhet kallas för hypotekslån, lånets säkerhet intecknas med en egendom, exempel på inteckningar, kan vara bilen, båten, villan eller fritidshuset som står som säkerhet.

Villkor för att få billån beviljat

Billånet är specifikt utformat för dig som skall köpa bil. Vilket medför att även lånevillkoren är lite speciella. När du skall låna pengar måste du ha en ekonomi som är tillräckligt god för att långivaren skall bevilja dig lånet. Är ekonomin inte tillräckligt god kommer låneansökan inte att godkännas.

Oavsett vilket lån du ansöker om. För ett billån är kraven grundläggande och standardiserade, låntagaren måste vara skriven i Sverige, myndig och ha en fast inkomst. Inkomstens storlek bör vara över 10.000 kronor i månaden minst, har du betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få ett lån. Dock är det inte omöjligt, det finns långivare som godkänner låntagare fast de innehar en betalningsanmärkning.

Med eller utan säkerhet?

Säkerheten för ett billån är såklart fordonet i sig. Vilket medför att långivaren kommer att ställa vissa krav på fordonets skick och ålder. Det går inte att låna pengar på ett bilvrak. För att få låna får bilen inte vara äldre än 12 år när hela billånet har återbetalats. I sammanhanget bör begreppet löptider förklaras.

Vad menas med löptider? Det är helt enkelt den tiden det får ta innan lånet skall ha betalats tillbaka i sin helhet. På ett billån brukar löptiden ligga på maximalt 6-7 år.

Vilket medför att det blir svårt att ta ett billån på en bil som är äldre än 5 år, om du vill ha den längsta löptiden på lånet vill säga. Det är fullt möjligt att köpa en 9 år gammal bil men du kommer få en löptid på billånet på max två år. Dock finns det undantag när det kommer till bilens ålder.

En Rolls Royce eller Lamborghini kan ha ett högt samlarvärde även fast de är långt över 12 år gamla. Du kan låna på vad dessa bilar förväntas ha för marknadsvärde om det såldes på en bilauktion.

Vidare kräver de flesta långivare att bilen skall vara helförsäkrad under hela låneperioden. Olika långivare har olika villkor när det kommer till belopp. Mycket beror på vilket bil du ämnar köpa, eftersom det är bilen som står som säkerhet. En del har en gräns på at biles värde måsta vara på 50.000 kr vi köp.

Dock finns det låneinstitut som kan tänka sig att låna ut pengar till en bil som endast kostar 10.000 kr, forfarande med bilen som säkerhet. Vad det gäller den övre gränsen för ett bilköp är den mycket hög, finns ju nya bilar som faktiskt kostar 300.000-400.000 kronor ända upptill miljonklassen.

Kan man sälja en bil köpt via lån?

Du kan självklart sälja bilen, det medföljer dock att billånet skall betalas tillbaka direkt. Eftersom bilen står som säkerhet. Det positiva med bilen som säkerhet är att räntan blir lägre. Det negativa är att om du inte klarar av återbetalningarna kommer du bli tvingad att sälja bilen. Vad det gäller bilköp av auktoriserad bilhandlare eller privatperson går det att belåna till båda varianterna av bilköp.

Det går att belåna bilköpet även om du köper av en privatperson, dock finns det en del att tänka på om du inte köper bilen hos en auktoriserad bilhandlare. Bilköpet är ofta en stor affär och det är viktigt att veta vad som gäller.

Om det uppstår tvister mellan köpare och säljare, och affären skett mellan två privatpersoner kan det vara svårt som köpare att få rätt mot säljaren. När du köper bil av privat person ingår inte samma typ av köpskydd som när du köper av en auktoriserad bilhandlare. När två privatpersoner gör upp en affär går den under köplagen.

Vilket innebär att du inte har någon ångerrätt, därav är det mycket viktigt att du som köpare verkligen tar reda på bilens skick och ålder. Viktigast vid ett privatköp av bil är att kontrollera att säljaren verkligen äger bilen och att den inte är belånad.

Det är du som köpare som är skyldig att kontrollera vem som äger bilen, inte säljaren. Transportstyrelsen har en bra sms-tjänst som heter “Vem äger fordonet”. Kräv alltid ID-handling och kontrollera säljarens personuppgifter och att dessa är korrekta.