StartKreditkort

Kreditkort - Ett smidigt sätt att låna pengar

 

  Här kommer du snart kunna se en jämförelse utav kreditkort.

Det finns en rad olika slags kort och därför rekommenderar vi att du börjar med att ta reda på vilket kort som passar just dig. Att det är skillnad mellan ett betalkort, ett kreditkort och ett bankkort känner du säkert till, men kanske inte exakt vad som skiljer dem åt.

Vi börjar med betalkort som är en slags medelväg mellan ett kreditkort och ett bankkort. Ett betalkort medför inga krediter, som ett bankkort gör, eftersom det inte dras några pengar direkt i samband med ett köp. Istället får du en faktura med alla dina inköp samlade i slutet av varje månad. Skulle du vilja omvandla ditt betalkort till ett kreditkort går det bra i de flesta fall.

Med ett kreditkort får du också en månadsfaktura där alla dina samlade inköp redovisas. Det innebär att du ska betala allt det du har köpt i efterhand, vilket kan medföra merkostnader i form av ränta om du väljer att dela upp betalningen på ett antal månader. Vill du slippa räntan ska du istället betala hela summan med en gång.

Ett bankkort är direkt kopplat till ett konto hos den bank som har beviljat kortet. När du köper något dras pengarna direkt från ditt kontokort, vilket kan vara en fördel för den som lätt förköper sig. Köpet beviljas endast om det finns pengar på kontot. För personer som inte tycker om att hålla koll på sin ekonomi kan ett bankkort kännas betungande då man hela tiden måste veta hur stort köputrymmet är. Ett bankkort erbjuder inte heller någon kreditgräns, vilket kan anses vara en nackdel vid tillfällen då en kredit är önskvärd.

Visa & Mastercard

I Sverige är Visa och Mastercard de två största aktörerna. Båda företagen erbjuder sina kunder olika typer av kort, speciellt inriktade på kundens behov. Både Mastercard och Visa fungerar i stort sett över hela världen på miljontals olika inköpsställen. På så vis kan du känna dig trygg även när du är på resande fot. Flertalet större svenska banker erbjuder såväl Visa som Mastercard, i vissa fall med förmåner som exempelvis reseförsäkring. Ta hjälp av tabellen ovan för att jämföra villkor och erbjudanden.

Visa erbjuder betalkort, förbetalt kort och bankkort. Mastercard erbjuder förutom betalkort och förbetalt kort även företagskort. För betalkort och kreditkort gäller samma villkor som beskrivits ovan, medan ett förbetalt kort innebär att du själv väljer en summa som ska sättas in på kortet och som du sedan kan spendera hur och när du vill. Ett förbetalt kort kan alltså vara smidigt att använda vid resor alternativt för en förstagångsanvändare. Mastercards företagskort finns i olika varianter, bland annat som vanligt kreditkort och som inköpskort.

Kreditkort med bonus

För den som önskar att få bonus på alla inköp är ett kreditkort med bonus ett bra alternativ. Vissa kort ger poäng som kan växlas in i utbyte mot diverse utvalda produkter, presentkort och ibland flygbiljetter. Det finns bonuskort som ger tillbaka värden på mer än 2 000 kronor varje år.

Väljer du ett kort med bonusfunktion är det viktigt att du sätter dig in i de olika bonussystem som finns att välja bland. Bonusarna ska gynna din livsstil och dina intressen så att du får ut så mycket som möjligt att kortet. Tänk också på att kortet kan ge återbäring i andra former än pengar, såsom rabatter, poäng och andra erbjudanden.

För dig som ofta är på resande fot kan ett bonuskort hjälpa dig att samla bonuspoäng på dina resor. Tänk då på att jämföra de olika företagens villkor för reseförsäkring, kostnader för valutaväxling och poängsystem.

Kreditkort utan årsavgift

En av kostnaderna med att ha ett kreditkort är årsavgiften. Oavsett om kortet används eller inte måste denna avgift betalas. Övriga kostnader som kan förekomma är ränta, valutapåslag och avgift för kontantuttag. Väljer du ett kreditkort utan årsavgift får du alla förmåner som finns med ett kreditkort, utan att betala någonting för det. Titta gärna i tabellen ovan för att ta reda på vilka företag som erbjuder denna typ av kort.

Så ansöker du om kreditkort

Det är enkelt att ansöka om ett kreditkort och fördelarna med är många. Du kan få hjälp med vardagsköp, det blir lättare att planera och få kontroll över privatekonomin, dela upp dina betalningar med mera.

Det finns dock ett antal kriterier för att få lov att ansöka.

  • Du ska vara 18 år fyllda (i vissa fall 20 år)
  • Du ska ange din aktuella sysselsättning
  • Du ska ange aktuell inkomst
  • Du ska välja storlek på din kredit

I alla fall då en kreditkortsansökan lämnas in görs en kreditprövning. Skulle du ha betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden syns dessa uppgifter på kreditprövningen, viket kan försvåra ett godkännande. Det behöver dock inte betyda att du inte blir beviljad ett kreditkort.
Det enklaste sättet att ansöka om ett kort är online, men då krävs inloggning med e-legitimation.

En sådan kan du få genom din bank. Det går också bra att printa ut ansökningsblanketten och skicka in den per post, vilket oftast medför något längre handläggningstid. Ta god tid på dig och jämför kreditkort här på sajten för att hitta det bästa kreditkortet.

Sammanfattningsvis

Det finns en del likheter mellan ett kreditkort och ett snabblån. Med ett kort går det att låna pengar mot en avgift i form av ränta, precis som det gör med ett sms-lån. Skillnaden är att de pengar du lånar via ett sms-lån endast går att använda en gång, medan en kredit går att återanvända flera gånger. Det kan också vara enklare att få ett sms-lån beviljat för den som har betalningsanmärkningar eller skulder.

Det finns även en rad andra kort att välja mellan, exempelvis studentkort, matkort och bensinkort för att nämna några. Ett studentkort är, precis som det låter, ett kort speciellt utformat för dig som studerar. Det fungerar som ett vanligt kreditkort, men med något snällare villkor. Ett matkort är perfekt för barnfamiljer men passar såklart alla typer av hushåll. Få skräddarsydda erbjudanden

och bonuspoäng varje gång du handlar och försök hitta ett kort med riktigt bra förmåner (ju mer du handlar desto fler förmåner bör du få).

Ett bensinkort är ett kort som kan ge bonus varje gång du tankar. Välj bensinkort efter hur mycket du använder bilen och jämför hur mycket rabatt du erbjuds per liter hos de olika bolagen. Det kan också vara bra att kontrollera vilka bensinstationer som tar emot bensinkort så att du inte behöver köra flera mil för att komma dit.

Glöm nu inte att ta hjälp av jämförelsetabellen ovan. Lycka till!