Innehållsförteckning
Vad är realränta?
Realränta är den ränta som erhålls efter att inflationen har räknats bort från den nominella räntan. Det ger en bättre bild av den verkliga kostnaden eller avkastningen för låntagare och sparare. I klarspråk så är det räntan som påverkats av det ekonomiska tillståndet i landet.
Inflation
Inflation är en viktig faktor i realräntan, och betyder ökning av prisnivåer på varor och tjänster över tid – vilket leder till en minskning av köpkraften. Inflation påverkar värderingarna av pengar och investeringar i ekonomin.
Ränta
Ränta är den kostnad som låntagare betalar för att låna pengar, eller den avkastning som sparare får på sina inlånade medel. Det finns två typer av räntor: nominell ränta och realränta.
Nominell ränta är den ränta som du får av banker, utan att ta hänsyn till andra avgifter. Det är det okorrigerade räntebeloppet som ofta används i avtal och beräkningar.
Realränta tar hänsyn till inflationens effekt på räntan. Det kan beräknas genom att subtrahera inflationen från den nominella räntan, till exempel: om ett lån har en ränta på 5% och inflationen är 2% är realräntan 3% (5 – 2 = 3%).
Beräkningar
För att beräkna realräntan dras inflationen från den nominella räntan, enligt följande formel:
Realränta = nominell ränta – inflation
Om den nominella räntan på en investering är 2 procent och inflationen är 1 procent, blir realräntan 1 procent. Denna procentsats visar hur mycket köpkraft som faktiskt ökar med investeringen, med hänsyn till inflationens inverkan på priser och kostnader.

Realräntan i Sverige och Europa
Realräntan i Sverige är starkt kopplad till omvärlden, speciellt Europa. Riksbankens realränta kan beräknas med formeln: (1 + nominell ränta) / (1 + inflation) – 1. Denna ränta justeras för inflation och påverkas av Riksbankens styrränta. I genomsnitt var realräntan i Sverige under 2022 -1,4% på privatlån.
Under 1980-talet var nominella räntor och inflationen höga, vilket resulterade i låga realräntor. Denna trend har fortsatt både i Sverige och Europa, med låga realräntor som en konsekvens av ekonomiska förändringar och andra faktorer.
Lån och sparande
För låntagare är det viktigt att känna till realräntan, eftersom det påverkar den faktiska räntekostnaden för lånet. Ett högre realränta innebär att lånet är dyrare när man beaktar inflationen och en lägre realränta leder alltså till ett billigare lån för dig. Vid långa lån som vid husköp, är det särskilt viktigt att noggrant analysera realräntan.
Sparare bör också beakta realräntan, eftersom det ger en bild av hur sparandets värde kommer att förändras över tid. En realränta på noll innebär att pengarnas värde behålls, medan en positiv realränta leder till ökat värde och en negativ innebär en minskning i värdet.
Förväntad och faktisk realränta
Förväntad realränta är den extra köpkraft som en långivare förväntar sig att erhålla utöver det utlånade beloppets köpkraft. Det beräknas genom att subtrahera förväntad inflation från den nominella räntan. Å andra sidan, faktisk realränta innebär den verkliga extra köpkraft som en långivare får utöver det utlånade beloppets köpkraft.
Faktisk realränta beräknas genom att subtrahera faktisk inflation från den nominella räntan. Det är viktigt att skilja mellan dessa två begrepp, eftersom den förväntade realräntan baseras på förväntningar medan den faktiska realräntan grundar sig på faktiska marknadsvillkor.
Marknadsränta
Utöver realräntan så är det viktigt att också känna till marknadsräntan. Detta är den ränta som bestäms av börsmarknaden, och denna påverkas både av realräntan och inflationstakten. På så vis samspelar dessa olika former av ränta och påverkar många aktörer – även privatpersoner som exempelvis sparar.
Lånebelopp
Räntekostnaden på lånebelopp beräknas utifrån den nominella låneräntan, som innefattar både realränta och förväntad (eller faktisk) inflationstakt under låneperioden. Realräntan påverkar det verkliga värdet av lånebeloppet över tid, då det tar hänsyn till prisförändringar och köpkraftsförluster på grund av inflation.