Innehållsförteckning
Vad är ränteskillnadsersättning?
Ränteskillnadsersättning är en ersättning som en långivare kan ta ut när en låntagare väljer att lösa sitt lån i förtid – det vill säga innan bindningstiden löper ut.
Syftet med ersättningen är att täcka förlusten som kan uppstå för banken på grund av förtidsbetalningen.
Bindningstid är den period under vilken räntan på lånet är fast. Ersättningen beräknas genom att jämföra räntan på det bundna lånet med en jämförelseränta.
Jämförelseräntan baseras på dagsaktuella räntor på bostadsobligationer samt ett tillägg på 1%. Om jämförelseräntan understiger den fasta räntan på lånet, får låntagaren betala ränteskillnadsersättning.
Storleken på ersättningen varierar och beror på skillnaden mellan låneräntan och jämförelseräntan samt återstående bindningstid.
Bolån och amortering
När man lånar pengar från banken för att köpa en bostad, har man en skuld till banken. Denna skuld minskas genom betalningar man gör under lånets löptid, där summan av betalningarna består av både ränta och amortering.
Amortering innebär att man betalar av en del av sin skuld genom regelbundna betalningar. Ofta sker dessa betalningar en gång i månaden. Amortering minskar låntagarens skuld till banken över tid och påverkar den totala räntekostnaden. En individuellt anpassad amorteringsplan läggs upp efter diskussion mellan låntagaren och banken.
Ränteskillnadsersättning är en kostnad som kan uppstå om man vill lösa sitt bolån i förtid, det vill säga innan räntebindningstiden gått ut. Detta eftersom banken potentiellt kan förlora pengar på att lånet löses i förtid.
Summan av ränteskillnadsersättningen beräknas utifrån skillnaden mellan lånets ränta och den ränta som gäller för bostadsobligationer vid utbetalningstillfället.
Faktorer som påverkar ränteskillnadsersättning
- Inkomst och ekonomi påverkar ens möjlighet att betala av lånet snabbare och därmed storleken på ränteskillnadsersättningen. Högre inkomst kan leda till snabbare avbetalning och potentiellt högre ränteskillnadsersättning om ränteutvecklingen är ogynnsam.
- Banken har vissa riktlinjer som grund för att beräkna ränteskillnadsersättning. De utgår från jämförelseränta som används vid den aktuella räntan på statsskuldväxlar eller statsobligationer. Löptiden motsvarar återstående räntebindningstid – ökad med en procentenhet.
- Bostadens värde och säkerheten för lånet påverkar också ränteskillnadsersättningen. Om bostadens värde ökar kan det ge möjlighet att låna pengar till lägre ränta. Då kan eventuellt det befintliga lånet lösas med en mindre ränteskillnadsersättning, än om bostadens värde skulle ha varit oförändrat.

Räntor och ränteläget
I denna sektion behandlas räntor och ränteläget, med fokus på låneräntor och de olika typer av ränta för bolån. Detta inkluderar rörlig ränta, fast ränta och effektiv ränta.
När vi pratar om låneräntor syftar vi på den kostnad som en låntagare betalar för att låna pengar. Att jämföra olika långivares erbjudanden är viktigt för att hitta den mest förmånliga räntan.
- Rörlig ränta är en ränta som varierar över tid och följer marknadsräntan. Det innebär att låntagaren kan dra nytta av ränteändringar, men det medför även en osäkerhet då räntan kan höjas.
- Fast ränta är en ränta som är fast över en bestämd period, det ger låntagaren trygghet genom att räntan inte kommer att ändras under avtalstiden.
- Effektiv ränta inkluderar både den nominella räntan samt övriga kostnader som är förknippade med lånet, vilket ger en mer exakt bild av lånets totala kostnad.
Banker och bostadskreditinstitut
I Sverige finns det flera banker och bostadskreditinstitut som erbjuder bolån med ränteskillnadsersättning, vilket innebär en ersättning om låntagaren vill lösa ett bundet bolån innan räntebindningstidens slut. Några exempel på dessa aktörer är SEB, Handelsbanken, SBAB och UC.
Bostadskreditinstitut, såsom SBAB, är specialiserade på att lämna eller förmedla bostadskrediter och kräver tillstånd från Finansinspektionen. Banker som SEB och Handelsbanken erbjuder även andra finansiella tjänster och produkter.
Varje aktör har sina egna räntebindningstider och villkor, så det kan vara viktigt att jämföra både räntor och eventuella avgifter för ränteskillnadsersättning innan man bestämmer sig för en långivare.
Statistik och snittränta
Ränteskillnadsersättning är en schablonersättning som påverkar belåningsgrad och bostadskrediter. Genomsnittsränta och snittränta används för att mäta ränteintäkter och ränteutgifter för hushåll. Tillväxttakt i skulder kan leda till ökad kontakt med Kronofogden.
Mätning och statistik för dessa begrepp kan hittas hos Statistiska Centralbyrån (SCB).
SCB presenterar information om konsumentpriser och inflation. För att få en överblick över räntor och belåningsgrad kan man använda sig av räntediagram från SCB och Sveriges Riksbank. Dessa källor ger en neutral och klar bild av svenska hushålls ekonomiska situation.
Andra begrepp förknippade med ränteskillnadsersättning
Ett lånelöfte är ett preliminärt beslut från en långivare om hur mycket låntagaren får låna för att köpa en bostad. När man överväger att ta ett bolån är det viktigt att tänka på förmågan att betala tillbaka lånet och eventuellt överväga överbryggningslån, handpenningslån eller konsumtionslån som alternativa finansieringslösningar.
Faktorer såsom betalningsanmärkningar och låntagarens historik kan påverka avdrag och rabatter på bolånet. En kostnadsfri bolånekalkyl kan hjälpa låntagaren att få en uppfattning om vilka villkor som kan erbjuda bästa möjliga avkastning på lånet.
Detta innefattar att jämföra ordinära bolåneräntor, listpris och individuell prissättning för att säkerställa att låntagaren får den mest fördelaktiga lösa bolånet för sina behov.