Innehåll
Inkomstdeklaration 2024 – detta gäller
Alla personer som är folkbokförda och arbetar i Sverige måste deklarera sin inkomst till Skatteverket varje år. Att lämna en korrekt och fullständig deklaration är viktigt för att undvika påföljder som böter, straffavgifter och ränta på obetald skatt.
Dessvärre upplever många att det är komplicerat att deklarera korrekt och därför tänkte vi hjälpa till med denna heltäckande guide om skattedeklaration.
Viktigt att känna till: deklarationen 2024 ska vara inne senast den 2/5.
Viktiga datum för deklarationen 2024
Som skattepliktig måste du deklarera din inkomst varje år. Deklarationen 2024 avser all den inkomst du haft under föregående år, dvs. 2023.
Det finns viktiga datum att hålla koll på när det kommer till deklarationen, och dessa bör följas för att undvika förseningsavgifter och andra konsekvenser.
- 6‑10 mars – får du som har en digital brevlåda såsom Kivra din deklarationsblankett.
- 14 mars – är första dagen då deklarationen är öppen och du kan godkänna din digital deklaration.
- 30 mars – är sista dagen att deklarera för att få en tidig skatteåterbäring. Deklarerar du innan 30 mars så får du skatteåterbäringen redan i april istället för i början av sommaren.
- 15 april – har alla i Sverige fått sin deklaration skickad till sin bokföringsadress.
- 2 maj – är den allra sista dagen att deklarera. Missar du denna deadline riskerar du att få straffavgifter.
- 5 juni – får du ditt slutskattebesked, dvs. alla uppgifter om hur mycket skatt du betalat året före. Det är även nu du får uppgifter om huruvida du får skatteåterbäring eller kvarskatt (också kallat restskatt).
- 8-9 juni – betalas skatteåterbäring ut till det konto som du angivit till Skatteverket, såvida du inte deklarerade tidigt och fick skatteåterbäringen redan i april.
- 12 september – är sista dagen då du kan betala din kvarskatt ifall du betalat för lite skatt föregående år. Betalar du inte in det du är skyldig innan detta datum riskerar du att få straffavgifter och risken är hög att du får en betalningsanmärkning.
*Skatteverket använder inte inkassobolag utan skatteskulder som inte betalas går direkt till Kronofogden vilket resulterar i en betalningsanmärkning och ytterligare avgifter.
Obligatoriska uppgifter för deklarationen
Obligatoriska skatteuppgifter är de uppgifter som varje skattepliktig person måste lämna till Skatteverket för att fastställa korrekt beskattning.
Din deklaration ska alltid innehålla uppgifter om inkomster, avdrag, försäljning av tillgångar och alla andra transaktioner som du gjort och som ska beskattas.
- Inkomst: I inkomstdeklarationen ska du redogöra för eventuella inkomster som du tjänat under året, exempelvis lön och hyresintäkter.
- Tillgångar och vinst: eventuella kapitalvinster eller förluster du gjort på investeringar och tillgångar ska deklareras.
- Avdrag: I deklarationen anger du även alla de skatteavdrag du har rätt till, exempelvis avdrag för resor, skatteavdrag på bolån eller förluster du gjort vid försäljning av tillgångar.
Sen eller felaktig deklaration – vad händer?
När en person deklarerar sent eller anger felaktiga uppgifter i sin deklaration så kommer Skatteverket i första hand kontakta dig för att åtgärda felen, därefter kan konsekvenserna bli ganska allvarliga.
För det första kan Skatteverket utfärda en förseningsavgift. Skulle du dessutom ha angivit felaktiga uppgifter i deklarationen så tillkommer ytterligare en avgift. Denna avgift kallas för skattetillägg och beräknas baserat på den skatt du är skyldig att betala och hur sent deklarationen har inkommit.
För att undvika avgifter bör du vara uppmärksam på deklarationsdatum och se till att skicka in en korrekt deklaration senast vid det angivna datumet. Om du har problem med att deklarera i tid kan du ansöka om anstånd, vilket innebär att du får mer tid på dig att lämna deklarationen.
Om anstånd inte beviljas och du fortfarande inte kan lämna deklarationen i tid, är det viktigt att kontakta Skatteverket så snart som möjligt för att diskutera situationen och garantera att alla nödvändiga uppgifter och dokument är på plats.
Undvik dessa misstag när du deklarerar
När du deklarerar är det viktigt att vara noggrann och undvika vanliga misstag som kan leda till felaktigheter i din deklaration. Här är några tips för att undvika dessa misstag:
- Ange rätt uppgifter: Se till att du använder korrekta och aktuella uppgifter när du fyller i din deklaration. Dubbelkolla alla siffror och detaljer innan du skickar in den.
- Glöm inte avdrag: Många missar möjligheten att göra avdrag för olika utgifter, exempelvis resor till och från arbetet, arbetsmaterial och fackföreningsavgifter. Se till att du inkluderar alla avdrag du har rätt till.
- Deklarera alla inkomster: Det är viktigt att deklarera alla inkomster, oavsett om det kommer från arbete, bidrag eller försäljning av egendom och tillgångar. Undvik att dölja några inkomster, eftersom det kan leda till problem med Skatteverket.
- Var uppmärksam på deadlines: Missa inte deadline för att skicka in din deklaration. Om du är sen kan det resultera i påminnelseavgifter och andra konsekvenser. Undvik stressen genom att förbereda och skicka in din deklaration i god tid.
- Kontrollera Skatteverkets förifyllda uppgifter: Skatteverket skickar ofta ut förifyllda deklarationer med information de har samlat. Det är viktigt att du kontrollerar att dessa uppgifter stämmer innan du godkänner och skickar in deklarationen.
Genom att följa dessa tips och vara noggrann i din deklaration kan du undvika vanliga misstag och hjälpa till att säkerställa en korrekt och smidig deklaration.
Tips när du ska deklarera
Att deklarera kan vara en stressig uppgift för många. Men om du är väl förberedd och har koll på sina handlingar, blir processen mycket lättare. Här kommer några råd för att göra deklarationsprocessen smidigare för dig.
- Samla alla nödvändiga handlingar i förväg: Se till att samla alla nödvändiga dokument, såsom lönebesked, ränteintyg och andra viktiga papper innan du börjar med deklarationen. Detta hjälper dig att undvika att behöva leta efter dem i sista minuten och få en överblick över vad du behöver göra.
- Om du inte fått en deklarationsblankett – även om du inte automatiskt har fått din deklarationsblankett så måste du deklarera. Numera får man oftast deklarationen via Kivra. Kontakta Skatteverket om du behöver hjälp.
- Använd Skatteverkets e-tjänster: Skatteverket erbjuder flera e-tjänster för att underlätta deklarationen. Du kan logga in på Mina Sidor via deras webbplats och följa deras guider och instruktioner för att fylla i din deklaration. På detta sätt kan du spara tid och göra det enklare att få en överblick över din ekonomiska situation.
- Skjut inte upp deklarationen: Många drar sig för att göra deklarationen och skjuter upp den till sista minuten. Men att göra deklarationen tidigt ger dig mer tid för att fundera över alla poster och eventuellt göra ändringar. Dessutom slipper du stressen av att slutföra den precis innan deadline.
- Ändra i deklarationen: du har rätt att göra ändringar i din deklaration upp till 6 år efter det aktuella inkomståret. Det gör du antingen genom att logga in på Mina Sidor på Skatteverket.se eller genom att begära en omprövning.
- Sök professionell hjälp om det behövs: Om du känner dig osäker på något eller har en mer komplicerad ekonomisk situation, är det alltid en bra idé att konsultera en skattejurist eller en redovisningskonsult. De kan hjälpa dig att navigera i deklarationen och ge råd om eventuella avdrag eller andra åtgärder som kan vara gynnsamma för dig.
Vanliga frågor och svar
När ska man deklarera 2024?
Den sista dagen för deklarationen 2024 är den 2 maj. Observera dock att detta datum ändras varje år så se till att du har koll på aktuell deadline, så glöm inte att efterforska “när deklarerar man” även inför nästa år.
När kommer deklarationen 2024?
Har du en digital brevlåda så får du deklarationen skickad dit mellan den 6 och 10 mars. Har du inte en digital brevlåda så får du deklarationsblanketten senaste den 15 april.
När kommer skatteåterbäringen 2024?
Om du har deklarerat innan den 30 mars får du skatteåterbäringen redan i april. Annars kommer skatteåterbäringen in på ditt konto i början av juni.
Kan man deklarera online?
Ja, man kan deklarera online via Skatteverkets webbplats eller app. Det är både snabbt och enkelt, samt minskar risken för fel i deklarationen. Idag väljer hälften av svenskar digital deklaration och får då sin deklaration skickad till sig via appen Kivra vilket underlättar ytterligare.
När ska man lämna in deklarationen 2024?
Sista datum för privatpersoner att lämna in deklarationen 2024 är den 2 maj. Observera dock att företagare och verksamheter kan ha andra datum för sin deklaration.
Exakt datum hittas på Skatteverkets webbplats eller i den deklarationsblankett som skickats ut till dig.
Hur får man kopia av deklarationen?
Om man behöver en kopia av sin deklaration kan man logga in på Skatteverkets webbplats och ladda ner en kopia därifrån. Man kan också kontakta Skatteverket och be om en kopia som skickas till den adress som man är folkbokförd på.
Hur deklarerar man reseavdrag?
För att deklarera reseavdrag fyller man i avsnittet om avdrag i deklarationen. Man ska ange sina arbetsresor, antal dagar samt totala resekostnader. Det är viktigt att man sparar alla kvitton och underlag som styrker reseavdragen, eftersom Skatteverket kan begära att man visar upp dessa vid kontroll.
Deklarerar man till Skatteverket?
Ja, deklarationen skickas alltid in till Skatteverket, som granskar och behandlar den. Efter att deklarationen har bearbetats får man besked om eventuell skatteåterbäring eller om man har kvarskatt att betala. Det är viktigt att lämna in deklarationen i tid för att undvika eventuella förseningsavgifter.