Innehåll
Vad är bryttider?
Bryttid är den tid det tar för pengar att överföras från ett konto hos en bank till ett konto hos en annan bank. Detta kan variera mellan olika banker och kan påverkas av olika faktorer som helgdagar, tidszoner och andra tekniska begränsningar.
Bryttiden kan också påverkas av vilken typ av överföring som görs, till exempel om det är en inrikes- eller utrikesöverföring.
Bankernas bryttider kan variera beroende på vilken bank det gäller. De flesta banker har dock liknande bryttider, där överföringar som görs på vardagar innan en viss tid vanligtvis behandlas samma dag, medan överföringar som görs på helger eller helgdagar behandlas nästkommande vardag.
Det är viktigt att känna till bryttiderna för att undvika onödiga förseningar vid överföringar. De flesta banker ger information om sina bryttider på sina webbplatser och det kan vara en bra idé att kontrollera dessa innan man gör en överföring.
Bryttider och banker
Görs en banköverföring innan bryttiden så förs pengarna över till mottagarens bankkonto under samma dag, men om överföringen görs efter bryttiden får mottagaren pengarna nästkommande dag. Detta gäller vanligtvis för överföringar mellan banker – det vill säga mellan två olika konton i olika banker.
Storbankernas bryttider
Bank | Bryttid |
SEB | Överföring efter kl 13:45 på en vardag når mottagaren nästkommande bankdag. |
Nordea | Överföring efter kl 13:30 på en vardag når mottagaren nästkommande bankdag. |
Swedbank | Överföring efter kl 13:00 på en vardag når mottagaren nästkommande bankdag. |
Danske Bank | Överföring efter kl 13:30 på en vardag når mottagaren nästkommande bankdag. |
Handelsbanken | Överföring efter kl 14:00 på en vardag når mottagaren nästkommande bankdag. |
Länsförsäkringar | Överföring efter kl 13:45 på en vardag når mottagaren nästkommande bankdag. |
Kom ihåg att dessa bryttider gäller för vardagar och inte helger. Om överföringen utförs efter bryttiden, kommer den att behandlas nästa bankdag.
Bryttider och helgdagar
Bryttider påverkas av helgdagar. Enligt de flesta storbanker är en vardag samtliga dagar förutom helgdagar såsom julafton, midsommarafton och nyårsafton inklusive andra stora helgdagar. Det innebär att banköverföringar som görs på en helgdag tar längre tid att behandla.
Det är vanligtvis möjligt att göra en banköverföring via internetbanken, appen för privatpersoner eller telefon – och i de flesta fall behöver du legitimera dig med BankID. Betalningar till bankgiro och plusgiro är också möjliga.
Riksbankens betalningssystem – RIX
För att genomföra en överföring mellan två olika banker krävs ett centralt betalningssystem som kan vidarebefordra betalningen från en bank till en annan. I Sverige är det RIX (Riksbankens betalningssystem) som hanterar den digitala motsvarigheten av kontanter.
När det gäller betalningssystemet RIX har detta system egna bryttider och håller öppet vardagar mellan 07:00 – 18:00. För att en överföring ska nå mottagaren samma dag måste den göras innan bankens sista bryttid. Bryttiderna varierar mellan olika banker men vanligtvis är den sista bryttiden runt kl. 14:00.
Vanliga frågor och svar
Vilka tider för banker över pengar?
Banker överför pengar vid olika tider beroende på bank, oftast på eftermiddagen. Exempelvis har SEB bryttid kl 13:45, Nordea kl 13:30, Swedbank kl 13:00, och Handelsbanken kl 14:00.
När kommer pengarna in på kontot olika banker?
Pengarna kommer in på mottagarens konto nästa bankdag om överföringen görs efter bryttiden. Om överföringen görs före bryttiden, kommer pengarna in på kontot samma dag.
Varför tar det så lång tid att föra över pengar?
Det tar tid eftersom överföringen måste bearbetas genom Riksbankens betalningssystem, RIX, som endast är öppet under bankens öppettider. Teknik, helgdagar och andra faktorer kan också påverka tiden.
Vilken tid kommer pengar in på Swedbank?
Pengar kommer in på Swedbank om överföringen görs före kl. 13:00 på en vardag. Om överföringen görs efter kl. 13:00 kommer pengarna in nästa bankdag