Blancolån utan UC & kreditupplysning

 

När du har ett behov av kapital finns det flera olika låneformer som du kan välja mellan beroende på vad du behöver pengarna till. För att hitta de lån och det lånebolag som passar dig bäst bör du besöka en jämförelsesajt där du kan jämföra lånevillkor, lånesummor, räntor och avgifter.

Här kan du även ta del av mycket annan information som exempelvis betalningstider och om lånebolaget använder sig av UC eller inte. Att ansöka om lån hos ett lånebolag som tar kreditupplysningar från UC kan innebära att din framtida kreditvärdighet kan påverkas. Därför bör du alltid ansöka om blancolån utan UC då du är i behov av att låna pengar.

Lån som bland annat snabblån eller privatlån är så kallade blancolån, vilket innebär att du lånar pengar utan någon säkerhet. Till skillnad mot ett bolån, där du har bostaden som säkerhet för lånet, är det din kreditvärdighet som ger dig själv möjligheten att gå i borgen för ditt eget lån. Det finns också lån där du kan ha medsökande vilket dels ökar dina chanser att erhålla ett lån, erhålla ett större lån men också att få bättre ränta för ditt lån.

Blancolån utan UC

Vad innebär lån utan UC?

Ett blancolån utan UC innebär inte att det inte sker en kreditprövning baserat på en kreditupplysning. Ett blancolån utan UC innebär att kreditupplysningen inte hämtas ut från UC, Upplysningscentralen, vilket är Sveriges största kreditupplysningsföretag.

När man tar ett blancolån med UC så hämtas kreditupplysningen ut från Upplysningscentralen, UC, vilket innebär att det registreras att en kreditupplysning har lämnats ut. Om man exempelvis ansöker om lån hos fem lånebolag kommer det att registreras att man ansökt om lån fem gånger.

Även om man blir beviljade alla dessa fem lån, men väljer att inte låna, så kommer det att se ut som att banker eller finansbolag nekar lån. Detta gör att din kreditvärdighet kan se sämre ut då du ska ansöka om nya lån, hyra bostad, ansöka om en kredit eller öppna ett abonnemang i framtiden.

För att undvika att låntagare får en sämre kreditvärdighet i framtiden är det många lånebolag som väljer att erbjuda blancolån utan UC. Istället hämtar dessa lånebolag ut en kreditupplysning från något annat kreditupplysningsföretag på marknaden.

Olika typer utav lån

Det finns ett flertal olika lån som du välja mellan då du är i behov av att låna pengar. Vilken typ av blancolån som passar dig bäst beror på hur du ska använda de pengar som du lånar. Behöver du ett kontanttillskott för att täcka upp en oväntad utgift eller göra ett mindre köp finns det smslån.

Behöver du renovera din fastighet, köpa en bil eller ska du ut på en långresa så är ett privatlån ett bättre alternativ. Är du ofta i behov av ett kontanttillskott, kanske på grund av att du har en varierande lön, kan ett kreditlån vara ett bra alternativ.

Snabblån utan UC

Behöver du kontanter snabbt för att dryga ut hushållskassan en månad, fira en födelsedag, laga bilen eller betala en plötsligt uppkommen skuld kan du ansöka om ett smslån. Ett smslån brukar normalt ligga på mellan 1 000 kronor upp till 10 000 kronor och har en återbetalningstid på en månad, med möjlighet att delbetala skulden i vanligtvis upp till 4 månader.

Det innebär att ett smslån är som ett vanligt handlån som du återbetalar i samband med att du får lån. Tidigare så var smslån väldigt dyra, vilket innebar höga räntor och många avgifter. Idag finns det smslån till rimlig ränta och kostnader vilket betyder att det inte behöver kosta speciellt mycket att låna ett litet belopp en kort tid.

Fördelarna med smslån är många då du behöver kontanter snabbt. Du kan ansöka om ett smslån på Internet, direkt få lånet beviljat och sedan ha pengarna på ditt bankkonto redan samma dag. Det finns ett stort antal lånebolag som erbjuder smslån utan UC, vilket innebär att din ansökan om lån inte kommer att påverka din framtida kreditvärdighet.

Privatlån utan UC

Om du ska göra en större investering som exempelvis köpa en bil eller renovera din bostad kan du ansöka om ett privatlån. Lånebolag erbjuder idag privatlån på mellan 10 000 kronor upp till 600 000 kronor med en amorteringstid på upp till 15 år. Till skillnad mot ett smslån så tillämpar lånebolagen en individuell räntesättning vilket baseras på din kreditvärdighet.

Har du en bra kreditvärdighet kan du få en mycket förmånlig ränta på ditt lån. Har du en sämre kreditvärdighet kan du behöva betala en högre ränta. En annan fördel med ett privatlån är att du själv kan välja hur lång amorteringstid du vill ha, vilket innebär att du enkelt kan planera ditt lån så att din månadsekonomi inte belastas så hårt varje månad.

Ett privatlån ansöker du om på Internet och ansökan signeras med ditt BankID. Därefter brukar du få ett slutligt besked inom 24 timmar, under lånebolagets öppettider. Får du ditt lån beviljat så betalas normalt pengarna ut inom 1-2 dagar. Precis som med smslån så kan du ansöka om lån hos lånebolag som erbjuder privatlån utan UC.

Kreditlån utan UC

En relativt ny låneform som dök upp för ett par år sedan är kreditlån. Ett kreditlån innebär att du istället för att ansöka om ett lån istället ansöker om en kredit hos ett finansbolag. Du kan normalt ansöka om en kredit på upp till 50 000 kronor vilket är pengar som du kan välja att ta ut då behov av kontanter uppstår.

Så länge du inte tar ut några pengar från din kredit behöver du inte betala någon ränta. När du gör ett uttag så betalar du endast ränta på de pengar som du har fått utbetalda. Detta gör att du inte behöver ta ut ett större belopp än du behöver men ändå ha ett kreditutrymme kvar som innebär att om du behöver mer pengar kan du göra fler uttag från din kredit.

Allt eftersom du amorterar av på din kredit så ökar ditt uttagsutrymme hos lånebolaget, vilket gör det möjligt för dig att åter igen ta ut nya pengar om en situation uppstår där du snabbt behöver ett tillskott till kassan. Det finns flera lånebolag som erbjuder krediter utan UC, vilket betyder att det inte kommer att registreras att det har tagits ut en kreditupplysning.

 

Räkneexempel lån utan UC 280 000 kr:
 Amorteringstid:  2 år
 Exempelränta:   9,00%
 Effektiv ränta:   9,71%
 Total räntekostnad för lånet:  27901 kr
 Amortering första månaden:   12871 kr
 Totalt att återbetala under 2 år:   307 901 kr

Låna pengar utan UC – kreditupplysning av andra företag

Som sagt är UC det största kreditupplysningsföretaget i Sverige och de facto det som de flesta långivare använder sig av. Däremot är det inte ensamma på marknaden och väljer du ett lån utan UC kommer din kreditvärdighet istället att granskas av ett annat bolag. Idag är det framför allt företagen Bisnode och Creditsafe som utför kreditupplysningar utan UC. Det är nämligen lag på att alla långivare granskar sina kunder innan de beviljar lån, detta för att skydda både dig som låntagaren och långivaren själv.

Med andra ord kan du inte undvika att en kreditupplysning utförs på dig när du ansöker om ett lån, och väljer du att låna pengar utan UC kommer du med största sannolikhet i stället få ett lån med Bisnode eller Creditsafe.